Prima pagină > Istorie > Cronologia mișcării legionare (3)

Cronologia mișcării legionare (3)

CRONOLOGIE

PRIVIND ISTORIA MIŞCĂRII LEGIONARE

Ștefan Palaghiță, ”Istoria mișcării legionare scrisă de un legionar”

(perioada 1937-1938)

1937

La 1 Ianuarie 1937, Ion I. Moţa, pe când se afla pe frontul spaniol, este numit de Căpitan vice-preşedinte al Partidului Totul pentru Ţară.

La 13 Ianuarie 1937, marea jertfă legionară se înscrie în istorie prin moartea eroică a lui Ion I. Moţa şi Vasile Marin pe frontul naţionalist din Spania, la Majadahonda.

La 10 Ianuarie 1937, profesorul Nae Ionescu deschide la biserica Sfântul Anton din Bucureşti un ciclu de conferinţe vorbind despre Ştiinţă şi Credinţă.

La 13 Ianuarie 1937, Căpitanul înaintează la gradul de comandanţi ai Bunei Vestiri pe Constantin Nicolae, Doru Belimace şi Ion Caranica.

La 1 Februarie 1937, încep săpăturile la Casa Verde din Bucureşti pentru mormântul lui Ion I. Moţa şi Vasile Marin. Căpitanul desfundă pământul dând primul târnăcop.

La 12 Februarie 1937, Căpitanul formulează jurământul gradelor legionare.

La 13 Februarie 1937, se face înmormântarea eroilor luptători în Spania, Ion I. Moţa şi Vasile Marin, în Mausoleul de la Casa Verde din Bucureşti.

Ionel Moța

La 22 Februarie 1937, apare în Bucureşti ziarul „Buna Vestire”.

La 26 Februarie 1937, Consiliul de Miniştri desfiinţează cantinele şi căminele studenţeşti din toate centrele universitare. Această infamie a fost săvârşită în urma cererii lui Ştefănescu-Goangă şi Gabriel Marinescu şi se îndrepta, cu deosebire împotriva legionarilor.

în Februarie 1937, generalul Franco decorează post-mortem cu „Crucea de Război” pe Ion I. Moţa şi Vasile Marin. De asemenea, cei şapte legionari care s-au luptat eroic pe frontul spaniol naţionalist sunt decoraţi cu „Crucea Roşie”.

La 1 Martie 1937, rectorul Universităţii din Iaşi, Traian Bratu este atacat şi rănit de trei necunoscuţi. La 2 Martie, Căpitanul dă un comunicat în care arată că „Mişcarea Legionară nu are nici o legătură cu incidentul penibil în care Traian Bratu a fost rănit”.

La 2 Martie 1937, guvernul Gh. Tătărăscu hotărăşte închiderea tuturor Universităţilor din ţară. Măsura neîndreptăţită era luată, evident, împotriva studenţimii legionare.

La 27 Martie 1937, a început la Consiliul de Război din Bucureşti judecarea studenţilor legionari: Viorel Trifa, Virgil Rădulescu, Vasile Popescu, Iordache Spânu, Socariciu Ieremia, Ştefănescu Leon şi Ghiocel Dumitru care sechestraseră şi pedepsiseră pe un vinovat al Mişcării. Acuzaţii sunt condamnaţi la închisoare (2 Aprilie).

La 15 Aprilie 1937, la Consiliul de Război din Bucureşti, începe procesul judecării Decemvirilor care, în ziua de 16 Iulie 1936, au împuşcat pe trădătorul Mihail Stelescu. La 27 Aprilie 1937, Caratănase Ion, Bozântan Iosif, Curcă Ştefan, Pele Ion, State Grigore Ion, Atanasiu Ion, Bogdan Gavrilă şi Vlad Radu sunt condamnaţi la muncă silnică pe viaţă, iar Georgescu Ştefan şi Trandafir Ion la 10 ani muncă silnică.

La 25 Aprilie 1937, Căpitanul ordonă să se facă un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor construcţiei sediului legionar. Se strânge suma de 2 300 000 lei.

Vasile Marin

La 17 Mai 1937, se dă sentinţa în procesul intentat legionarilor care au condus Congresul Studenţesc de la Târgu Mureş. Alexandru Cantacuzino, dr. Paul Craja, Ştefan Georgescu, Gheorghe Furdui, Ioraş Teodor, Crudu şi Pârvulescu sunt condamnaţi: primii doi la un an închisoare, ceilalţi la un an şi 6 luni.

În luna Iunie 1937, a murit savantul, profesor de drept roman de la Universitatea din Cluj, I. C. Cătuneanu.

La 14 Iunie 1937, s-au făcut primele săpături pentru construcţia noului sediu legionar din Bucureşti.

La 6 Iulie 1937, se înfiinţează Tabăra legionară de la Câmpina, care se desfiinţează, la 11 Iulie, în urma terorii autorităţilor. La 27 Iulie 1937, Prefectura judeţului Prahova trimite un ordin confidenţial fabricilor de postav, bere, sticlărie şi ciment din Azuga, în care cere îndepărtarea din serviciu a 36 de muncitori legionari. Astfel se lua pâinea muncitorilor pentru credinţa lor legionară.

La 18 August 1937, începe la Craiova, la Tribunalul Militar, procesul celor 10 studenţi legionari din Cernăuţi care aplicaseră o corecţiune unui profanator al mormintelor lui Ion I. Moţa şi Vasile Marin. Procesul se amână pentru 22 Septembrie.

ÎNCURAJAREA BIOLOGIEI LEGIONARE. Prin circulara de la 18 August 1937,

Căpitanul spune „…aş dori ca în mijlocul naţiei româneşti să se formeze familii-cetăţi legionare. Pentru aceasta voiesc să încurajez căsătoriile legionarilor cu legionare, având la baza însoţirii nu singura apreciere a frumuseţilor fizice, ci mai ales pe aceea a strălucitoarelor însuşiri sufleteşti legionare.

Familiile-cetăţi legionare:

  1. Vor fi adevărate centre de rezistenţă în mijlocul naţiunii.
  2. Din ele se vor naşte eroi pentru neam”.

La 12 Septembrie 1937, secţiunea Mişcării Legionare din judeţul Muscel, condusă de Puiu Gârcineanu, execută un marş la Topoloveni.

La 13 Septembrie 1937, Corneliu Codreanu înfiinţează Bătălia Comerţului Legionar. La 15 Septembrie 1937, Căpitanul deschide Bătălia fierului vechi.

Sâmbătă 25 şi Duminică 26 Septembrie 1937 au fost zile de sărbătoare pentru legionari, căci atunci a fost cinstită munca de construire a Casei Verzi din Bucureşti. Tot atunci se organizează o expoziţie a presei legionare, şi statistici elocvente, din care desprindem: până la această dată jertfa legionară a însemnat 1851 ani, 11 luni şi 23 zile de închisoare.

Sterie Ciumetti

La 28 Septembrie 1937, Căpitanul trimite telegrame lui Benito Mussolini şi Adolf Hitler în care salută întâlnirea istorică dintre cei doi conducători ai poporului italian şi german.

La 3 Octombrie 1937, Căpitanul inaugurează Consumul Legionar Obor.

La 9 Octombrie 1937, a murit generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul.

La 12 Octombrie 1937, inginerul Gh. Clime, comandant al Bunei Vestiri, este proclamat şef al Partidului Totul pentru Ţară

La 24 Octombrie 1937, Căpitanul inaugurează Pensiunea legionară din Predeal.

La sfârşitul lunii Octombrie 1937, se ţin mari întruniri legionare în judeţele Constanţa, Caliacra şi Tulcea şi în alte părţi ale ţării.

La 1 Noiembrie 1937, se inaugurează restaurantul legionar din bulevardul Basarab.

La 7 Noiembrie 1937, Căpitanul deschide restaurantul legionar al muncitorilor din cartierul Griviţa.

Ion Gavrilă Ogoranu

La 11 Noiembrie 1937, Căpitanul deschide campania electorală.

La 11 Noiembrie 1937, Căpitanul propune, şi Senatul Legiunii cooptează pe următorii noi senatori legionari: profesorul Corneliu Şumuleanu, col. Vasile Piperescu, dr. I. Pantelimon, col. Şt. Zăvoianu, farmacist Aristotel Gheorghiu, preot Duminică Ionescu, col. inv. V. Diaconescu.

La 22 Noiembrie 1937, se deschide restaurantul legionar din bulevardul Elisabeta.

Cei 10 legionari din Cernăuţi sunt achitaţi la 24 Noiembrie 1937.

Prin Circulara nr. 112 din Noiembrie 1937 Căpitanul fixează lista definitivă a candidaturilor pentru alegerile pentru Cameră şi o dă publicităţii. S-au depus candidaturi în 72 judeţe.

La 26 Noiembrie 1937, Partidul Totul pentru Ţară anunţă depunerea candidaturilor pentru alegerile de la Senat în 72 de judeţe (completată la 2 Decembrie).

La 30 Noiembrie 1937, Căpitanul face declaraţii politice ziariştilor. Presa din ziua aceea le publică şi din ele extragem următoarele: „Eu sunt contra marilor democraţii ale Occidentului, eu sunt contra Micii înţelegeri, eu sunt contrat înţelegerii balcanice, şi n-am nici un ataşament pentru Societatea Naţiunilor, în care nu cred. Eu sunt pentru politica externă a României alături de Roma şi Berlin, alături de statele revoluţiilor naţionale. În contra bolşevismului. În 48 de ore după biruinţa Mişcării Legionare, România va avea o alianţă cu Roma şi Berlinul, intrând astfel în linia misiunii sale istorice în lume”.

La 10 Decembrie 1937, Căpitanul inaugurează primul magazin de stofe şi manufactură legionar din Capitală.

La 3 Decembrie 1937, Batalionul comerţului legionar începe bătălia în Moldova.

La 15 Decembrie 1937, moare profesorul legionar Corneliu Şumuleanu.

La 9 Decembrie 1937, începe marşul legionar de propagandă în Bucovina. La întrunirea de la Suceava, din aceeaşi zi, vorbesc: protoereul Ion Moţa, Ion Z. Codreanu, Vasile Iasinschi şi Alexandru Constant.

La 14 Decembrie 1937, este asasinat, în lupta electorală, legionarul Mihai Ţurcanu.

La 20 Decembrie 1937, se fac alegeri generale pentru Parlament, sub guvernul liberal a lui Gh. Tătărăscu. Rezultatele oficiale ne arată că Partidul Liberal, în cartel cu vaidiştii şi iorghiştii, a întrunit 1 103 353 voturi.

S-a ajuns însă la acest rezultat fictiv, prin teroarea dezlănţuită de jandarmerie, prin furtul urnelor, şi chiar prin falsificarea cifrelor. Partidul Ţărănesc întruneşte 626 612 voturi. Partidul Totul pentru Ţară 478 378 voturi. Reiese deci că guvernul n:a obţinut 40% din voturi, ci numai 35,92%. După repartizarea oficială, Partidul Totul pentru Ţară trebuia să obţină 66 mandate în Parlament. În Bucureşti, cartelul guvernamental obţine 24 313 voturi, iar Partidul Totul pentru Ţară 14 401, aşezându-se pe locul al doilea. Deoarece participarea Mişcării Legionare în alegeri a însemnat un mare succes, raportul dintre partide s-a sfărâmat şi totodată echilibrul electoral dintre guvern şi ţară s-a prăbuşit. Din această pricină, guvernul liberal, la 28 Decembrie, demisionează şi, tot atunci, Octavian Goga este însărcinat cu formarea noului guvern, A. C. Cuza trăgând de pulpana lui pe Armand Călinescu ca ministru de interne. În ajunul anului nou guvernul Goga dizolvă corpurile legiuitoare chiar înainte de a se fi constituit.

Nae Ionescu

1938

La 13 Ianuarie 1938, prin ordinul Căpitanului, se înfiinţează Corpul legionar Moţa-Marin. Deviza acestui corp este: „gata de moarte” şi din el nu pot face parte decât maximum 10 000 de legionari.

La 18 Ianuarie 1938, se hotărăşte, prin decret regal, alegeri pentru Cameră pe ziua de 2 Martie, Senat, la 4 Martie şi convocarea noului Parlament la 10 Martie. Partidul Totul pentru Ţară, împiedicat să-şi depună, lista la început, obţine locul al 5-lea pe buletinul de vot, după ce se anulaseră primele depuneri. Popularitatea imensă a Mişcării Legionare anulează hotărârea de a se face alegeri.

Prin Circulara nr. 128, de la 28 Ianuarie 1938, Căpitanul fixează normele de alcătuire ale comisiunilor de studii pentru viitorul stat legionar.

În Ianuarie 1938, Virginio Gayda publică o convorbire cu Corneliu Codreanu în ziarul „Giornale d’Italia”.

Ziarul italian „Il Messaggero” publică, tot în vremea aceea, o convorbire a trimisului său special Francesco Maratea cu Corneliu Codreanu.

La începutul lunii Februarie 1938, cei mai destoinici legionari cutreieră ţara şi fac o intensă propagandă electorală pentru alegerile fixate la 2 Martie 1938.

La 1 Februarie 1938, se judecă la Braşov procesul celor 6 studenţi acuzaţi de rănirea rectorului Traian Bratu. Studenţii sunt achitaţi.

La 4 Februarie 1938, Căpitanul constituie Corpul legionar al foştilor militari.

La 6 Februarie 1938, bandele electorale cuziste împuşcă pe legionarii Mija Dumitru şi Florian St. Popescu în satul Măineasa (jud. Ilfov).

Aceasta Cruce a fost ridicata de legionari in 26 Octombrie 1938,

in Dobrogea, la Dervent (la 20 km. de Silistra)

sursa foto: miscarea.net

La 9 Februarie 1938, Căpitanul, văzând pornirile ucigaşe ale guvernării A.C. Cuza – Octavian Goga, hotărăşte retragerea Mişcării Legionare din propaganda electorală.

La 12 Februarie 1938, regele Carol al II-lea, înfrânt de Mişcarea Legionară, încearcă o lovitură de stat, cerând demisia guvernului Octavian Goga, anulând Constituţia, amânând alegerile şi suspendând activitatea organizaţiilor politice. Guvernul crimelor şi al trădării se constituie sub preşedinţia patriarhului Miron Cristea şi Armand Călinescu ca ministru de interne. Lovitura de stat era vădit îndreptată împotriva Mişcării Legionare. Între rege şi ţară, conflictul era iremediabil.

Prin Circulara 148, de la 21 Februarie 1938, Căpitanul, în faţa noilor împrejurări politice, hotărăşte autodizolvarea Partidului Totul pentru Ţară. Mişcarea Legionară, însă, îşi urma cursul firesc, Căpitanul având grijă, din timp, să dea indicaţii pentru viitorul comandament.

La 22 Februarie 1938, Căpitanul trimite o scrisoare miniştrilor din guvernul prezidat de Miron Cristea în care le spune că prin lovitura de stat se intenţionează asasinarea tineretului şi înfrângerea libertăţii şi demnităţii poporului român care astfel este împiedicat să-şi hotărască singur destinul în lume.

La 5 Martie 1938, guvernul prigoanei suspendă din învăţământ mulţi profesori şi învăţători, cu deosebire din Transilvania. Printre ei se află şi Horia Sima, profesor la liceul din Lugoj.

La 30 Martie 1938, N. Iorga, primind o scrisoare de la Corneliu Codreanu, se adresează Parchetului pentru a deschide acţiune publică de ultragiu. Corneliu Codreanu, în această scrisoare, îl învinovăţeşte pe N. Iorga de necinste sufletească şi de jignire a tineretului. Scrisoarea avea un caracter particular. Aici îşi află obârşia procesul Căpitanului. Autorul moral al asasinării: N. Iorga.

În prima jumătate a lunii Aprilie 1938, bandele lui Armand Călinescu fac descinderi la toate sediile Mişcării Legionare din Capitală şi provincie. Se confiscă arhivele. Se falsifică anumite acte şi se dau publicităţii. Societăţile de stat şi particulare sunt obligate să concedieze pe funcţionarii şi lucrătorii legionari. într-o singură zi, S. T. B. concediază 13 funcţionari legionari. Ziarul „Curentul” face o intensă publicitate prigoanei, după ce, la 21 şi 23 Martie, publicase două reportaje cu fotografii în care recomanda Insula Şerpilor ca lagăr şi loc de tortură pentru legionari.

La 13 Aprilie 1938, ziarele „Cuvântul” şi „Buna Vestire” au fost suprimate de guvern.

La 17 Aprilie 1938, Căpitanul este arestat în Bucureşti.

La 19 Aprilie 1938, Căpitanul este condamnat la 6 luni închisoare, maximum de pedeapsă, în procesul intentat de N. Iorga.

În zilele următoare, guvernul lui Armand Călinescu publică numeroase legi şi regulamente pentru prigonirea Mişcării Legionare.

În a doua jumătate a lunii aprilie 1938, se fac sute şi mii de arestări printre legionari. Ziarele de la 29 Aprilie anuală: „Peste 300 de arestaţi vor fi judecaţi în timp de trei zile”. O grindină de calomnii şi insulte cădea asupra Mişcării Legionare. Documente falsificate, acte măsluite, tind să justifice aceste calomnii. Dar nu mai puţin prin această imensă publicitate se dovedeşte că Mişcarea Legionară era stăpână de fapt a spiritului ţării, fiind organizată în toate categoriile sociale.

La sfârşitul lunii Aprilie 1938, are loc în Bucureşti în str. Oltarului nr. 3, o întrunire a legionarilor scăpaţi de sub urmărirea politiei şi nearestaţi, sub conducerea lui Ion Belgea.

 

Ion Antonescu

La această întrunire participă: Horia Sima, evadat din domiciliul forţat din Lugoj, Radu Mironovici, Nicoleta Nicolescu, Iordache Nicoară, Victor Dragomirescu, Andrei C. Ionescu, Titi Cristescu, Valeriu Cârdu, Ion Antoniu, Stanicei Stelian, Ion Victor Vojen, N. Horodniceanu, Lucia Trandafir. S-a hotărât intensificarea acţiunii legionare în timpul prigoanei.

La 13 Mai 1938, se judecă la Craiova procesul celor 49 studenţi acuzaţi de „dezordinile” de la 14 August 1934. Numeroşi legionari sunt internaţi în lagăre.

Bartolomeu Livezeanu şi Laurian Ţâlnaru scapă de sub urmărire, reorganizează Mişcarea Legionară, dar sunt arestaţi la 10 Mai 1938.

In prima jumătate a lunii Mai 1938, toate tribunalele militare din tară judecă procesele legionarilor. Sunt zeci şi sute de condamnări, chiar şi elevii de şcoală sunt băgaţi în închisoare. Părinţii sunt ameninţaţi cu moartea, rudele de asemenea.

La 23 Mai 1938, începe, la Consiliul de Război al Corpului II, Armată din Bucureşti, judecarea celui mai mare proces politic din istoria românilor: Procesul Căpitanului.

Procesul se judecă zi şi noapte, Corneliu Codreanu demascând sinistra infamie a acestei înscenări. Dar Căpitanul este împiedicat să se apere, când el trebuia să fie acuzatorul regelui Carol al II-lea şi al lui Armând Călinescu.

Avocaţii apărării sunt împiedicaţi să-şi spună cuvântul; martorii să depună pentru Căpitan. In noaptea de 26 spre 27 Mai 1938, la ora 3 şi jumătate, Căpitanul este condamnat la 10 ani muncă silnică, 6 luni-degradare civilă, 5 000 lei amendă, 2 000 lei cheltuieli de judecată. Iudeo-francmasoneria, prin hotărârea criminală a regelui Carol al II-lea şi Armând Călinescu, triumfase. Dar Mişcarea Legionară îşi spusese verdictul: „Un fir de păr de se va clinti din capul Căpitanului, zece veacuri va hui istoria de blestemul neamului”.

Şi aşa se întâmplă.

În noaptea de 7 spre 8 Mai 1938, profesorul Nae Ionescu, director al ziarului „Cuvântul”, este arestat la locuinţa lui din Bucureşti şi dus chiar atunci în lagărul de la Miercurea Ciucului. Profesorul Nae Ionescu va sta în lagărul de la Miercurea Ciucului până la 16 Noiembrie 1938, şi fiind bolnav este transportat la Spitalul Militar din Braşov.

La 18 Iunie 1938, Alexandru Cantacuzino şi profesorul Vasile Cristescu, pe când erau transportaţi sub escortă militară de la lagărul din Miercurea Ciucului la închisoarea Jilava, în vederea judecării procesului, evadează şi se ascund la Braşov şi Râşnov, contribuind apoi la conducerea Mişcării Legionare.

La 25 Iunie 1938, începe la Tribunalul Militar al Corpului II Armată din Bucureşti judecarea fruntaşilor Mişcării Legionare. În dimineaţa de 1 Iulie 1938 se dă sentinţa: Alexandru Cantacuzino şi profesorul Vasile Cristescu la 9 ani închisoare; Gh. Clime, Alexandru Cristian Tell, Gheorghe Istrate, Mihail Polihroniade, dr. Paul Craja, Traian Cotigă, Sima Simulescu, Virgil Ionescu, Bănică Dobre, Gheorghe Furdui, dr. Şerban Milcoveanu, Nicolae Totu şi Radu Budişteanu la 7 ani închisoare;. Gheorghe Apostolescu, Eugen Ionică şi Serafim Aurel la 5 ani închisoare; preotul N. Georgescu-Edineţi la 1 an închisoare.

La 19 Iunie 1938, la ora 12 şi jumătate noaptea, Căpitanul a fost ridicat de la închisoarea Jilava şi transportat la închisoarea Doftana.

La 15 Septembrie 1938, Căpitanul încredinţează Săcuşorul cu Pământ, adunat din locurile marilor bătălii ale istoriei, comandantului închisorii Doftana, care-şi ia angajamentul să îl restituie când vremurile tulburi se vor limpezi.

La 20 Noiembrie 1938, apare „Curierul Legionar”, împotriva voinţei acelor care dezlănţuiseră prigoana. „Curierul” se tipărea în tipografia organizată, fără ştirea poliţiei, de Titi Cristescu. Se dau ştiri politice importante şi date privitoare la suferinţele legionarilor.

La 26 Noiembrie 1938, generalul Ion Antonescu, fiind comandant al Corpului III Armată, trimite o întâmpinare energică ministrului apărării naţionale în care arată că legionarii deţinuţi în închisoarea Chişinău sunt ţinuţi la un regim inuman, de carceră şi mizerie. Totodată, generalul Antonescu, din proprie iniţiativă, ia o serie de măsuri de îmbunătăţire. În urma acestui raport, generalul Ion Antonescu a suferit prigoana, închisoarea, ameninţarea cu moartea.

 

Horia Sima

La 28 Noiembrie 1938, Ştefănescu-Goangă, rectorul Universităţii din Cluj, este împuşcat de trei studenţi. În timpul nopţii căminele sunt devastate de poliţie şi se fac numeroase arestări printre studenţi şi studente. La 29 Noiembrie, este arestat avocatul Nicolae Făgădaru. In alte oraşe din ţară se fac, de asemenea, numeroase arestări. Cu deosebire la Cernăuţi. Inspectorul jandarmeriei, generalul Bengliu, dă un ordin prin care hotărăşte ca legionarii să fie împuşcaţi fără somaţie. Şi într-adevăr, legionarii Nicolae Făgădaru, Bica Anania şi Petre Andrei sunt împuşcaţi de jandarmi (8 Decembrie).

În noaptea de 29 spre 30 Noiembrie 1938, bandele lui Armand Călinescu şi Gavrilă Marinescu îl asasinează mişeleşte pe Corneliu Codreanu, dimpreună cu Nicadorii: Ion Caranica, Nicolae Constantinescu şi Doru Belimace, şi totodată pe Decemvirii: Ion Trandafir, Iosif Bozântan, Ion Atanasiu, Ştefan Georgescu, Radu Vlad, Ion State, Gavrilă Bogdan, Ion Caratănase, Ion Pele şi Ştefan Curcă. Apoi îi îngroapă la închisoarea Jilava, turnând peste ei acid sulfuric şi punând deasupra o placă imensă de beton.

În ziuă de 30 Noiembrie se dă publicităţii următorul comunicat

„Întrucât generalul Antonescu Ion, prin acte oficiale, a depăşit cadrul atribuţiunilor sale legale, manifestând atitudini cu caracter politic neîngăduit, i s-a luat comanda Corpului III Armată, pe ziua de 29 Noiembrie”.

Generalul Ion Antonescu era prigonit pentru atitudinea lui curajoasă de înţelegere a Mişcării Legionare.

La 17 Decembrie 1938, Tribunalul Militar din Cernăuţi condamnă pe Lututovici Leonida şi Stănescu Mihai la muncă silnică pe viaţă; pe Rihmistriuc Alexandru şi Zuz la 25 ani; pe Danciu Agenor la 15 ani; pe Cohut Ion la 3 ani; pe Exner Frideric la 2 ani. Ei erau aceia care răniseră pe lt. col. Cristescu, zbirul legionarilor.

La 3 Decembrie 1938, poliţia, fiind informată
printr-un denunţ anonim că Comandamentul Mişcării Legionare s-ar afla la locuinţa bătrânului Dincă Cristescu, face o descindere unde nu găseşte nimic. Cercetând la alte proprietăţi ale bătrânului, găseşte, din întâmplare, în comuna Colentina, tipografia Mişcării Legionare. Această tipografie fusese organizată de Titi Cristescu, şi acolo, în timpul prigoanei, s-au tipărit de către profesorul N. Pătraşcu şi V. Suciu manifestele Mişcării Legionare, „Curierul Legionar”, broşura profesorului Vasile Cristescu şi alte publicaţii. Cu prilejul descinderii poliţiei la tipografie au fost arestaţi fraţii Gheorghe şi Vasile Cristescu. Restul comandamentului scapă de sub urmărirea poliţiei, continuă acţiunea Mişcării Legionare până mai târziu, când trece peste graniţă.

Reclame
Categorii:Istorie
  1. 13/11/2013 la 11:44

    sambata 30 noiembrie 2013 se implinesc 20 de ani de la asezarea primei cruci in memoria martirilor crestini legionari,asasinati in noaptea sf.ap.andrei la marginea padurii Tancabesti. Cruce care a inaugurat pelerinajele la Tancabesti,dar care a relansat renasterea spiritului si crezului crestin eroic legionar.”Cei ce au cazut ucisi de gloantele dusmane,pasesc in rand cu cei ce au ramas”.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: