Prima pagină > Internațional > Legătură între firme petroliere și invazia Irakului demascată de stenograme

Legătură între firme petroliere și invazia Irakului demascată de stenograme

Planurile de invazie a Irakului au fost discutate de ministere și companii petroliere înainte ca guvernul Angliei să decidă invazia.

Documentele ridică noi întrebări asupra implicării Angliei în război. Decizia de implicare a fost luată numai după ce Tony Blair a pretins că Saddam Hussein ar poseda arme de distrugere în masă.

Stenogramele unor întâlniri dintre miniștri și magnați ai petrolului contrazic declarațiile acestora prin care afirmă că implicarea în război ar avea vreo legătură cu resursele petroliere ale Irakului.  În martie 2003, chiar înainte de primul atac, Shell și BP (o corporație petrolieră) au negat orice discuție a mediului de afaceri despre petrolul irakian, iar Tony Blair a descris ”teoria conspirației petrolului” ca fiind ”absurdă”.

Documentele despre care vorbim sunt datate din octombrie-noiembrie 2002, când baronesa Symons, pe atunci ministru al comerțului, le-a zis reprezentanților BP că guvernul ar trebui să primească o parte din enromele resurse ale Irakului ca o recompensă pentru implicarea lui Blair în planurile SUA de a schimba puterea in Irak. Transcrierile arată că doamna Symons a fost de acord cu lobby-ul către președinția SUA pentru BP care se temea că SUA va împărți prada numai cu francezii, rușii și firmele acestora.

Transcrierile unei discuții din 31 octombrie 2002 dintre BP, Shell și BG (British Gas) arată că baronesa Symons a fost de părere că ar fi păcat ca firmele englezești să piardă din moment ce și englezii i-au ajutat pe americani în timpul crizei. O altă transcriere din octombrie  2002 din ministerul de externe, arată ca BP este disperat să intre în Irak și nerăbdător ca oficialitățile să nu le nege posibilitatea de a accede la o bucată din tort. După o altă întâlnire ministrul de externe își arată determinarea de a obține o felie echitabilă pentru firmele englezești.

În timp ce BP insista în public că nu are ”nici un interes strategic in IraK”, în privat îi destăinuia ministrului de externe că Irakul este ”mai important decât orice am întâlnit de foarte mult timp”.

Peste 1.000 de documente au fost obținute în ultimii 5 ani pe baza accesului la documente publice de către Greg Muttitt, un expert pe problematica petrolului din Irak. Cel puțin 5 întâlniri au fost înregistrate între funcționari publici, ministere și BĂ sau Shell la sfârșitul anului 2002.

Contractul pe 20 de ani semnat înaintea invaziei este cel mai mare din istoria industriei petroliere. Acoperă jumătate din rezervele irakiene: 60 de miliarde de barili cumpărate de BP sau CNPC (compania națională chineză a petrolului), a căror valoare este aproximata la 658 milioane de dolari anual.

linkuri:

http://www.independent.co.uk

www.fuelonthefire.com


Anunțuri
Categorii:Internațional
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: