Prima pagină > Amuzant, Ştiinţă > De ce n-are găina pene pe gât

De ce n-are găina pene pe gât

De ce nu au unele găini pene pe gât era o întrebare care mă rodea cu adevărat. Hai, că ursul știu de ce n-are coadă, dar cheleșele rămăseseră un mister ce abia acum mi s-a elucidat!

Să nu credeți că are vreo legătură cu vampirii care le-au ras pe găini ca să le poată suge mai ușor sângele și nici cu cocoșii punkiști care au creat vreo modă nouă printre moțate.

Chelirea gâtului găinilor transilvane se datorează unei mutații genetice ce cauzează o supraproducție de  molecule denumite BMP12 ce stopează creșterea penelor. Mutația a apărut pentru prima dată la găinile domestice din nordul României cu sute de ani înainte de invazia maghiară.

Mare a fost mirarea cercetărorilor de la institutul Roslin al universității din Edinburg când tratând cu BMP12 câțiva embrioni de găinuțe normale, acestea au dezvoltat o chelire tot pe gât. Coincidență nene! Incredibil, dar fix la fel! S-au așezat domnii cercetători, în frunte cu meșterul Manole Denis Headon,  pe un buștean de lemn și-au cugetat identic cu ganditorul de la Hamangia pân’ ce le-a trecut prin cap ideea precum căreia le-o fi doar gâtlejul ceva mai sensibil penatelor când vine vorba de BMP12. Zis și făcut, s-au apucat de verificat și Evrika! Un acid derivat din vitamina A este produs de pielea gâtului cocoșitelor, iar acidul ăsta, bată-l vina, mărește efectul moleculelor BMP12. Să le cadă fața, nu alta!

Iată o nouă dovadă a locului bun în care își află granițele țara noastră. Mutațiile în general nu-s musai bune, dar cheleșele s-au răspândit în toată lumea din pricina avantajului căpătat de la tanti mutația. E bătaie pe penele lor și asta nu din pricină ca ar face pernele mai moi, ci din cauză că nu le mai deranjează la fel de tare căldura, deci produc ouțe mai gustoase și copănele cu adevărat mai delicioase. Geniul găinesc a rezolvat deci de sute de ani problema lipsei de deodorante reducând proporția vestitului raport la doar 98% transpirație dublând practic la 2% procentul de inspirație.

Studiul din National Geographic mai încearcă să insinueze cum că struții ar fi dezvoltat aceeași mutație din  simpatie pentru găinile românești dar recunoaște că afirmația este doar o pură speculație pentru că nu s-au făcut studii în acest sens, cu toate că zvonurile spun că un struț ar fi recunoscut cu voce tare în timp ce stătea cu capul în nisip de nu se auzea mai nimic, că a participat la un botez de pui de găină prin Agnita.

Anunțuri
Categorii:Amuzant, Ştiinţă
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: