Prima pagină > Iredentism, Separatism maghiar > Politicienii unguri pregatesc moneda tinutului secuiesc in timp ce politicienii romani freaca menta

Politicienii unguri pregatesc moneda tinutului secuiesc in timp ce politicienii romani freaca menta

Extremiştii maghiari pregătesc emiterea unei monede pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc

Olguţa Vasilescu susţine că „foarte mulţi oficiali maghiari” recunosc că au în vedere înfiinţarea băncii Siculorum Bes-Bank ce ar urma să emită moneda şi ale cărei baze se vor pune, „probabil”, sâmbătă, 27 august, la Tuşnad, unde se vor întâlni mai mulţi investitori şi politicieni maghiari la invitaţia primarului acestei localităţi.

„În judeţele Harghita, Covasna, Mureş, extremiştii maghiari se pregătesc să emită o monedă care să ruleze strict în acest aşa-zis Ţinut Secuiesc. Din păcate, nici presa nu a dat prea mare atenţie acestui subiect pe care eu l-am lansat de aproape o săptămână şi care i-a părut probabil incredibil. Asta până ieri, când foarte mulţi oficiali maghiari au început să recunoască faptul că au în vedere înfiinţarea unei bănci care ar urma să se numească Siculorum Bes-Bank, denumire ce vine de la Ţinutul Secuiesc, care ar urma să emită un SIC, un fel de filă CEC care să fie folosită de investitorii maghiari în tranzacţii, urmând ca apoi să se bată moneda care să se numească tot SIC şi care să circule în cele trei judeţe, în paralel cu leul românesc”, a spus Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.

Senatorul PSD a apreciat că emiterea altei monede care să circule în paralel cu leul românesc reprezintă un atac direct la adresa suveranităţii statului român şi a criticat dur Guvernul Boc pentru lipsa de atitudine în acest caz.

„Este un atac direct la adresa suveranităţii statului român, pentru că moneda naţională este unul dintre elementele de suveranitate ale unui stat (…). Din păcate, nu avem niciun fel de reacţie din partea Guvernului României, nu ştiu ce aşteaptă Guvernul. (…) Atrag atenţia asupra unui fapt foarte grav şi deocamdată domnul Boc acceptă postura de preş şi nu are niciun fel de reacţie şi aşteaptă, probabil, să se întâmple acest eveniment ca să nu mai poată face nimic”, a mai spus Vasilescu.

Olguţa Vasilescu susţine că Executivul ar fi dorit să existe un document oficial prin care să se stipuleze existenţa Ţinutului Secuiesc, motiv pentru care într-o hotărâre de guvern era menţionată această denumire.

„Am fost tot prima care a sesizat faptul că Guvernul României a recunoscut, printr-o hotărâre de guvern, este vorba de Hotărârea 402/2011, (…) existenţa Ţinutului Secuiesc. (…) Sigur că am atacat această hotărâre de guvern în instanţă, iar la vremea respectivă Guvernul a făcut recurs, ceea ce înseamnă că voia neapărat un act oficial prin care să se stipuleze existenţa acestui aşa-zis Ţinut Secuiesc şi, până când nu s-a declanşat un scandal naţional, nu au abrogat această hotărâre de guvern”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, primarul localităţii Tuşnad a lansat, pentru sâmbătă, 3.000 de invitaţii pentru a pune bazele băncii Siculorum Bes-Bank.

‘Probabil că mâine (sâmbătă – n.r.) se vor întâlni la Tuşnad, la invitaţia primarului acestei localităţi, care a lansat circa 3.000 de invitaţii către investitori maghiari, către politicieni maghiari care urmează să pună bazele acestei bănci. Este vorba şi de Eltes Zoltan Imre, preşedintele organizaţiei Erdelyi Ero, pe care au vrut să o transforme în partid politic, dar nu s-a putut din cauza lipsei de adepţi, dar s-au aliat repede la Partidul Civic Maghiar. După cum ştiţi, partidul respectiv are legătură cu Laszlo Tokes”, a afirmat senatorul PSD.

Primarul din Băile Tuşnad, Albert Tibor, a respins categoric, vineri, orice legătură cu Eltes Zoltan Imre, bărbatul din localitatea Tuşnad Sat, care intenţionează să înfiinţeze o bancă locală şi să emită o bancnotă.

Albert Tibor a declarat pentru AGERPRES că Eltes Zoltan Imre l-a contactat pentru a închiria o sală la un han din Băile Tuşnad, deţinut de primar, şi, chiar dacă iniţial i-a dat acceptul, ulterior a decis să anuleze rezervarea, susţinând că bărbatul se foloseşte de numele său.

‘Eu nu am nicio legătură cu banca sau ce vor ei să facă. Acest om se foloseşte de numele meu (…) Iniţial am fost de acord să-i închiriez o sală pentru o conferinţă, dar apoi i-am retras rezervarea şi l-am alungat după ce am văzut că numele meu este asociat cu această iniţiativă (…) Vă rog să specificaţi clar că se foloseşte de mine şi că nu am legătură cu el’, a declarat, pentru AGERPRES, Albert Tibor.

La rândul său, Eltes Zoltan Imre a declarat pentru AGERPRES că înfiinţarea băncii locale ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii septembrie şi nu în data de 27 august, aşa cum s-a vehiculat în presă.

În ultimele săptămâni, în presa locală de limba maghiară, dar şi în presa centrală au apărut informaţii potrivit cărora Eltes Zoltan Imre ar intenţiona să înfiinţeze o bancă locală, care ar urma să emită şi o bancnotă, intitulată SIC, ce va fi bătută la o bancă din Elveţia. Eltes Zoltan Imre spune că a studiat sistemul bancar din Ungaria, unde există bănci locale şi că a înfiinţat şi un partid care să lupte pentru viitorul Transilvaniei.

sursa:

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: