Prima pagină > Anunțuri > Oprescu scoate la aprobat luni 105 PUZ-uri: Turn de 20 de etaje pe spațiu verde la Răzoare și construcții permise în Parcul Tineretului

Oprescu scoate la aprobat luni 105 PUZ-uri: Turn de 20 de etaje pe spațiu verde la Răzoare și construcții permise în Parcul Tineretului

Ședință maraton a Consiliului General al Municipiului București convocată luni. Nu mai puțin de 109 proiecte vor avea de discutat consilierii, dintre care 105 sunt Planuri Urbanistice Zonale. Graba edilului-șef are o explicație simplă. La 1 februarie intră în vigoare modificările aduse Legii Urbanismului care nu mai permit investitorilor privați să inițieze PUZ-uri.

Mâine, consilierii generali sunt chemați să supună aprobării 105 Planuri Urbanistice Zonale. Aglomerația de pe ordinea de zi se explică prin intrarea în vigoare la 1 februarie 2012 a modificării Legii urbanismului prin Ordonanța de Urgență 7/2001. Conform acesteia de la 1 februarie nu se mai permite intrarea în legalitate a construcțiilor ilegale. De asemenea, PUZ-urile vor putea fi inițiate doar de primărie, nu și de investitorii privați, cum este permis acum.

Așa se face că pe ordinea de zi se află PUZ-uri care permit chiar dublarea înălțimii sau coeficientului de ocupare a terenului permise în Planul Urbanistic General (PUG). Mai mult, consilierii sunt chemați luni să aprobe construirea unui turn de 20 de etaje pe spațiul verde în zona Răzoare. Terenul se află la intersecția dintre Șoseaua Panduri și Bulevardul Geniului, iar în PUG, terenul figurează ca spațiu verde. În 2008 însă, când a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Pasajul subteran de la Răzoare, pe teren a fost trecut și un accent de înălțime. Astfel, s-a permis practic construcția unei clădiri înalte pe spațiul verde. Conform PUZ-ului de atunci, terenul în cauză rămânea spațiu verde, cu un procent de ocupare a terenului (POT) prin construcții de 15%, restul de 85% urmând a rămâne spațiu verde. În vara acestui an, Comisia de Urbanism din Primăria Capitalei a mai făcut un pas. Membrii Comisiei au majorat procentul de ocupare a terenului de la 15% la 27%. Astfel au schimbat destinația de spațiu verde pe încă 12% din teren, lucru interzis de actuala legislație.

De asemenea, în 2008, când a fost aprobat PUZ-ul care a permis ridicarea unei construcții pe spațiul verde, au mai fost trecute alte două accente de înălțime în curtea Titan Mar. Firma era deținută chiar de primarul general de atunci, Adriean Videanu.

Turn de 12 etaje construit pe spațiul verde

Tot în ședința de luni este supus aprobării un PUZ care ar permite construirea unei clădiri de 12 etaje pe spațiul verde în zona de Nord a Capitalei. Mai exact, PUZ-ul prevede schimbarea destinației a 1,3 hectare teren situat pe Strada Parcul-Poligrafiei, din spațiu verde în spațiu construibil.

Beneficiarii PUZ-ului sunt avocata Lucia Cherecheș și Facultatea de Drept. Conform Planului Urbanistic General, spațiul prevăzut în PUZ-ul supus aprobării este situat în subzona V1a – Parcuri, grădini, scuaruri si fâşii plantate publice. Noul PUZ contravine însă Ordonanţei 114/2007 care prevede că “schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Pe ordinea de zi a ședinței CGMB de luni se află și proiectul privind prelungirea valabilității PUZ-ului Parcul Tineretului din 2005. Potrivit Asociației Salvați București prin acest PUZ  o suprafață din parc devine construibilă.

SURSA:

Anunțuri
Categorii:Anunțuri Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: