Prima pagină > Închisori comuniste, Comunism, Credință, Mișcarea Legionară, Naţionalism, Ortodox > Comemorarea ”Sfântului Închisorilor” – Valeriu Gafencu (foto-video)

Comemorarea ”Sfântului Închisorilor” – Valeriu Gafencu (foto-video)

Valeriu-Gafencu

Valeriu Gafencu

În data de 16 februarie s-a oficiat parastasul martirilor închisorii comuniste de la Târgu Ocna. La slujbă au participat 10 preoți din împrejurimi, călugări de la mânăstirea Petru Vodă, maici de la mânăstirea Diaconești, buni creștini și numeroși reprezentanți ai diverselor organizații naționaliste românești.

După parastas, adunarea a ascultat predica părintelui Amfilohie Brânză, iar mai apoi a participat la troița construită în memoria celor căzuți în penitenciarul de la Târgu Ocna la ”Acatistul Sfântului Mucenic Valeriu (sfântul temnițelor românești)”.

Pentru cei cărora numele de Valeriu Gafencu nu amintește de nimic voi face o scurtă descriere: Valeriu Gafencu, basarbean de origine, își pierde în 1940 familia, fugind de ocupația bolșevică în România. Se înscrie la cursurile facultății de drept, înscriindu-se în paralel în rândul Frățiilor de Cruce, organizațiile de tineret ale mișcării legionare, fapt care îi aduce în 1941 o condamnare la 25 de ani de muncă silnică de către regimul Mareșalului Antonescu. În 1952, după ce trecuse pe la penitenciarele din Aiud și Pitești, fiind închis la Târgu Ocna, își sacrifică viața cedându-și medicamentele obținute cu greu unui pastor luteran.

DSCF4582

DSCF4586

DSCF4591

DSCF4583

DSCF4576

Reclame
 1. U R A N U S
  18/02/2013 la 22:25

  „…Culmea, Valeriu Gafencu a sfârşit în puşcărie salvându-i viaţa unui evreu, Richard Wurbrand…”(pasaj preluat de pe pagina lui m. rapcea, acelasi titlu de articol)
  _________________––––––––––________________________

  desi articolul respectiv este preluat din „Curentul’ (pe pagina lui rapcea) se pune intrebarea de ce acolo , cel salvat este „un evreu” iar aici un pastor luteran.De acord, evreul putea sa fie foarte bine si imam nu asta este problema,ci de ce rapcea a preluat varianta cu „evreul salvat si conationalii sai nerecunoscatori”? Ghici, ghicitoare…

  • 18/02/2013 la 23:34

   Wurmbrand a fost evreu la origine, just. Dacă Rapcea a dat cu copy/paste la articol crezi că era necesar să modifice din evreu în pastor luteran? Ghici ghicitoarea mea! Ori citezi ori scrii ceva. Știi maestre URANUS ce zicea Eminescu, că e ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. Ăsta ești matale în cazul ăsta al războiului pe care-l porți cu Rapcea într-o frenetică scotocire de senzațional.

   Sfat! Cu mine să nu te iei de guler prea tare că oricum nu ne citește nimeni și ar fi păcat să-ți faci gratuit un dușman din cel care nu ți-a șters decât circa 2-3% din comentarii.

 2. U R A N U S
  19/02/2013 la 17:14

  Se pare ca esti de partea lui rapcea a priori, pentru ca eu gaseam articolul de pe aceasta pagina mult mai ponderat, iar el a preferat sa-l pasteze (de la Curentul) pe cel in care se spunea ca pastorul a fost evreu iar -mai tarziu- conationalii sai au fost nerecunoscatori, si acest lucru ar fi semnificativ, in viziunea lui m.r., adica el vrea sa sublinieze intotdeuna ceva ce ar aduce macar o umbra pe conceptul de evreu, pentru ca este chiar un concept, in acest caz , pastorul respectiv nu era iudeu, ci pur si simplu membru al unui grup etnic, poate chiar ca era impotriva iudaiusmului (in fond de ce fugise de la religia sa originara si ajunsese pastor luteran, un fel de catolic automarginalizat, iar catolicii- se stie- au fost marii dusmani istorici ai iudaismului).
  Iar despre Eminescu , jos palaria: intotdeauna le-a zis bine! (insa sunt sigur ca nu m-a avut pe mine in vedere)

 3. 20/02/2013 la 01:29

  nu cred ca Wurmbrand era anti-evreu din două motive: primul e cel evident pe care îl poți accepta și tu, acela că părinții săi erau evrei; secundul motiv este poate chiar mai elocvent: apartenența la tagma celor care predică, practică și simt creștinește l-ar fi împiedicat să urască ”a priori” (cum tocmai ziceai) pe evrei. oamenii cu o simplă umbră de inteligență n-au cum să urască prin definiție un popor.

  ceea ce uităm în discuțiile și deviațiile noastre este că Valeriu Gafencu, mărturisitorul, s-a sacrificat pentru un alt om, lucru pe care unul ca dumneata, care negi orice posibilitate a existenței lui Dumnezeu, cel mai probabil că nu l-ai fi făcut. nu nega că te faci de râs.

  dacă nu există Dumnezeu, atunci Valeriu Gafencu a făcut ceva ce îl va aminti câteva sute de ani de acum încolo și va fi creat o punte de iubire și înțelegere între evrei, luterani și români. oricum ar fi, a lăsat ceva după el. dar dacă Dumnezeu există, atunci cu siguranță va fi primit deja un răspuns bun la înfricoșătoarea judecată.

  pariul meu, dacă te învoiești a pune un pariu cu mine, este pe varianta a doua. dacă îl câștig îmi vei putea plăti datoria onorifică în lumea de apoi. dacă îl voi pierde nu-mi voi putea onora datoria, și pun pariu că nici n-are să-ți mai pese.

  și nu, nu-l apăr pe Rapcea! nu suntem cumetri, ba chiar dimpotrivă. doar am un simț supradezvoltat al dreptății. dacă te iei de el că a pastat un articol și n-a modificat în el că nu era vorba de un evreu ci de un luteran, atunci revin la versurile lui Eminescu

  măcar strategic recunoaște și tu o greșeală, pentru că altminteri riști să fii catalogat drept personajul care are impresia despre sine că are întotdeauna dreptate și că deține adevărul suprem, doar ca să continuie o gâlceavă.

 4. U R A N U S
  20/02/2013 la 03:16

  Pariu in sus, pariu in jos….Prea multe pariuri (mai ales pe lucruri care -practic- nu se pot verifica niciodata)… „Lay it on the line”, si totul va fi ca inainte.
  Iar ca sa-ti dau satisfactie cu greselile, recunosc ca am facut multe greseli, si as comprima totul intr-o zicere a unuia recunoscut a fi geniu :”Numai cine nu este om nu greseste”.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: